EUROPA NOSTRA 2023 : a 28 nyertes, az 5 Nagydíjas + a Közönségdíjas

Az Európai Örökség Díj / Europa Nostra Awards 2023 nyerteseit , amely Európa legnagyobb elismerése a kulturális örökség területén, szeptember 28-án este egy magas szintű eseménnyel ünnepelték a velencei Lido ikonikus Palazzo del Cinema épületében.  Az ünnepség a 2023-as Európai Kulturális Örökség Csúcstalálkozó legnagyobb rendezvénye volt, amelyre szeptember 27 és 30 között, ezekben a napokban kerül sor a Világörökség részét képező Velencében. A ceremóniát az Europa Nostra és az Európai Bizottság, Velence városával közösen szervezte.

Az ünnepségen kihirdették a Grand Prix öt díjazottját (Nagydíjast) és a Public Choice Award nyertesét (Közönségdíjast) . Ezeket a legjobb nyerteseket az idei év 28 díjnyertes örökségvédelmi teljesítménye (ide kattintva eljutunk az EUROPA NOSTRA díjazottakat ismertető weboldalára) közül 20 európai országból választotta ki az Europa Nostra Igazgatósága független szakértői zsűri ajánlása alapján .

A Grand Prix öt díjazottja – amelyek egyenként 10 000 eurós pénzjutalmat kapnak – a következők (kattintásra részletes ismertető leírás olvasható fotókkal és videóval):

A velencei királyi kertek, OLASZORSZÁG Grand Prix díjas a Természetmegőrzés és az alkalmazkodó újrahasználat
kategóriában Ma, amikor a Világörökség részét képező Velence számos kihívással és fenyegetéssel néz szembe, ezeknek a napóleoni kori kerteknek az érzékeny helyreállítása a gondozás ékes példája. a város örökségéért oly módon, hogy pontosan reagáljon a legsürgetőbb szükségletekre. A beavatkozások megtervezésekor a jelenlegi klímaválság speciális szempontjait is beszőtték, így ez a kezdeményezés inspiráló példa minden olyan város számára, amely szenved a klímaváltozás hatásaitól.

Deba Bridge, Gipuzkoa, SPANYOLORSZÁG Grand Prix díjas a Conservation & Adaptive Reuse
kategóriában A 19. századi kőhíd komplex rehabilitációja nagyon nehéz műszaki kihívást jelentett. A műemlékvédelmi csapat gondos kutatást végzett a híd épségének megőrzése érdekében, figyelemre méltó felelősségérzetet tanúsítva az építkezés hitelességének megőrzésében. A beavatkozás új ismereteket tárt fel a projekt befejezéséhez, és mércét állít fel a jövőbeni, hasonló projektek számára.

ACTA VISTA, Marseille, FRANCIAORSZÁG
Nagydíjas az Oktatás, képzés és készségek
kategóriában Az ACTA VISTA meggyőző példája annak, hogy a kulturális örökség milyen hatásos módon képes megerősíteni azokat a személyeket, akiket kirekesztettek a foglalkoztatásból. Bebizonyítja, hogy az örökség helyreállítása a radikális befogadás útjaként szolgálhat, és hogy az örökségnek van regeneráló képessége.

Írországi Irodalmi Múzeum (MoLI), Dublin, ÍRORSZÁG
Nagydíjas a polgárok elkötelezettsége és figyelemfelkeltés
kategóriában Az Írországi Irodalmi Múzeum figyelemre méltó sikere az irodalom szerelmeseinek és a nem hagyományos közönségnek egyaránt megszólításában, valamint a figyelem felkeltésében. Írország gazdag irodalmi öröksége. A MoLI kivételes rendezvényprogramjával sokszínű, többgenerációs közönséget vonzott és tartott fenn, a digitális átalakulásban rejlő lehetőségeknek is köszönhetően.

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), Ukrajna/NEMZETKÖZI PROJEKT Grand Prix díjazottja a Heritage Champions
kategóriában és a háború első napjaiban kezdték meg munkájukat. A meglévő digitális eszközök segítségével ezek az önkéntesek hozzájárultak ahhoz, hogy az ukrán örökség hatalmas mennyiségét meg lehessen őrizni. Jelentős erőfeszítéseket tettek a veszélyeztetett gyűjtemények digitalizálására is.

A 2023. ÉV NYILVÁNOSSÁGI DÍJA NYERTESE

2023-as Public Choice Award díjat – amely 10 000 eurós pénzdíjat is tartalmaz – a Via Transilvanica, ROMÁNIA nyerte el , egy figyelemre méltó projekt, amely létrehozta Románia leghosszabb túraútvonalát, amely több mint 1400 kilométeren át ível, és 12 UNESCO Világörökségi helyszínt köt össze. Ez a lenyűgöző kezdeményezés a polgárok elkötelezettsége és figyelemfelkeltés kategóriában gyűjtötte a legtöbb szavazatot egy online szavazáson keresztül, amelyen Európa-szerte mintegy 27 000 polgár vett részt.

Daniel Toda, egy romániai szavazó ezt írta: „ A Via Transilvanica valóban egy csodálatos projekt, amely magában foglalja a kiemelkedő természetet, ösvényeket és kulturális örökséget. Ez egy életre szóló kaland, szó szerint időutazás a régi Európába, időcsapdába esett falvakba, kolostorokba és középkori kastélyokba. A Via Transilvanica egy aranyfüzér, amely mindezeket a gyöngyöket egy csodálatos élménnyé köti .”

Hozzászólás