Szubjektív urbanisztika

Ez a rovat a személyes hangvételű, véleményeket tartalmazó írások gyűjtőhelye;  bármilyen urbanisztikai tartalom megjeleníthető – hozzászólás formájában. A szövegbe ágyazva témába vágó link szabadon elhelyezhető.

Szubjektív urbanisztika” bejegyzéshez ozzászólás

 1. “A Kárpát-medence településfejlesztését a “rendszerváltás” óta sem a “terepen” döntik el a helyi felhasználók/lakosok/értelmiségiek, pl. a kutatóintézet/tudásközpont használók bele sem szólhatnak abba, amit semmihez sem értő politikusok eldöntenek.
  Ezért értelmezhetetlen, és olykor több 100 milliárdos “kinövések”, vadhajtások képződnek, ahogyan ez történt – még egy idegen érdekeket sem szolgáló – ELI-lézerközpont megépítésével. Így képződött egy évi 1-4 milliárd fenntartási/állagmegőrzési költséget igénylő szörnyszülött épület, és ezt a mutánst most lakóparképítéssel próbálják tüneti kezelni. Ha nem változtatunk e gyakorlaton Szeged is az ország 3200 településének sorsára jut, mint újabb csődgörgető önkormányzat, ahogyan ez Vásárhelyen kockás papíron fehéren-feketén kiderült.” (hozzászólás az ELI Science Park… cikkhez, változtatás nélkül átemelve, túlzottan szubjektív hangvétele miatt – a szerk.)

  Kedvelés

 2. Az alábbi diskurzus a szegedi városképpel kapcsolatos civil véleményeket sűriti össze, egy spontán helyi közösségi fórumon,
  a városlakók kéretlen véleményözöne az 1960-1980 -as években épült modern épületek városképi szerepe kapcsán. magam ehhez nem szóltam hozzá, csak letöltöttem, sallangmentesítettem a hozzászólásokat.

  Ime:
  ÉGŐ ARANY HÁZ kapcsán indukálódott civil eszmecsere
  a Régi Szeged körben 2018 június

  Anno : „elkészült az Égő Arany, városunk új büszkesége az Oskola utcában.”

  Levi Nagy: ezeket a szlogeneket, hogy városunk büszkesege honnan veszed? te találod ki?
  mert mintha tényleg a 80-as évekből maradt volna itt. olyan mint az épül-szépül,
  régen minden újság ezt a kifejezést használta.

  Lajos Vetro: Én is onnan idéztem.

  Benczik Laszlo: Talan a mostani szlogenek kulonboznek.

  Anna Kajla: Az Égő Arany menő hely volt.

  Huhn Lajos: Elkészült, de minek…

  Lajos Vetro: Nem egy környezetébe illő monstrum, de sajnos sok épületről elmondható ez.

  Zsuzsa Tóth: Azért, hogy eltakarja a templomot.

  Benczik Laszló? Kemeny meló volt ott dolgozni. Volt benne részem!

  Mihály Balla: agyonütném azt, aki ezt a tervet és oda jóváhagyta !!! Nem hiszek az összeesküvés elméletekben, de lefedi a Dómra a rálátást !

  Lajos Nagy: így van. Azért építették oda! Hosszú lenne leírni a legendát, hogy miért “csak” ilyen magas és miért klinkertéglás!!!

  László Kovács: én is így tudom, azért került oda, hogy eltakarja a Dómot. Sőt, a Petőfi sgt Nagykörút sarkán lévő toronyház is azért épült oda.

  Gábor Varga: a Sellő-ház detto…

  Huhn Lajos: az nem annyira gáz, meg csak üres telek volt a helyén.

  Gábor Varga: én úgy tudtam hogy rác vendéglő.

  Huhn Lajos: az Onozóné vendéglő le lett bontva 1935- ben. A telken 24 évig nem állt semmi…

  Huhn Lajos: a neon feliratot is leszerelhetnék, mert vagy 40 éve nem működik és már rég nem aktuális.

  Kornélia Földi: nincs az az égig érő fa, amely takarhatná ezt a városi förmedvényt! Egymásra rakott gyufásdobozok ihlették biztos… És hány ilyen elhibázott tervezésű szégyenfoltja van ennek a városnak

  Tibor Tary: mindenki a színház felől jött Szegedre? Csak ez esetben takarja.

  Gáborné Hegedűs Bea: Le kell bontani. ( beszóló rendre provokátor..)
  Mindenki írjon a képviselőjének egy levelet, hogy járjon közben az ügyben.

  Somi Béla: Bea zászlót bontott: Dőljön Le A zégőarany (DőLA) néven! Kövessük, emberek!

  Károly Szilveszter Kiss: hogy omolna össze

  Máté Vörös. azért én szívesen laknék a zárószinten

  Olga Ocskó. (ügyvéd): A kilátás biztosan csodás a zárószintről, de az épület maga csúnya és nem illik oda. Persze akad még néhány oda nem illő épület a környéken. Sajnos!

  Péter Timár: ritka ronda förmedvény, tájidegen az alakja, tömege, színe, homlokzata, egyenesen belepiszkítottak vele a város sziluettjébe

  Kornélia Földi: így gondolom én is!

  Zoltán József Csepi: bizony eléggé “Égő” (városképileg).

  Báthory-Szabó Éva: sohasem tetszett, nem voltam rá büszke!!

  István Andor Vas: az ” Égő arany” Presso nagyon menő hely volt Szegeden. Nemcsak azért,mert én voltam anno a zongorista!

  Klára Török: kristály pohárban szolgálták fel a vizet a kávéhoz a megnyitás után. De sajnos hamar “eltöredeztek”

  Éva GergelyÉva és további 143 ember az elmúlt két hét során csatlakozott a Régi Szeged csoporthoz. Üdvözöld őket a közösségben!

  Baromi ronda lett, ott jártam el hosszú évekig, nem tudtam megszokni sem. Ennél környezetidegenebb épületet már nem is építhettek volna a régi halászcsárda helyere. kirikácsolt a környezetből!

  Olga Ocskó: a halászcsárda mellé építették. Egyébként egyetértünk, ronda.

  Szolnoki Valéria: itt laktam 27 éven át, itt nőttem fel 1971-től imádtam.

  Miklós Balogh: gratula kedves Ybl díjas “béni” ez az épület Szeged szégyene!

  Alexandra Fodor: először inkább a Postapalotát bontsák le,ha kérhetném!

  Somi Béla: is!

  Kornélia Földi: azt is!

  Kornélia Földi: ezekre gondoltam én is!

  Péter Timár Alexandra Fodor: Olajos házat, Technika házát, Nádor utcai tízemeletest, Károlyi utcai üveghomlokzatos rondaságot meg a Jókai utcai passzázs fölötti omladozó szörnyűséget is.
  Ott leszek a bontásnál, csákánnyal vagy dinamittal

  Gábor Varga: Dugó tér 1. kimarad?

  Alexandra Fodor Gábor Varga: melyik része?Kárász utca sarok fehér ház?

  Gábor Varga: igen

  Alexandra Fodor Gábor Varga: nos, ami mégis lebonthatatlan, azokat a Vörösmarty téri átöltöztetett borzalmak mintájára kellene tetszetős külleműre varázsolni. Vannak azért lehetőségek, csak a szándék hiányzik Szegeden,sajnos.

  Alexandra Fodor Gábor Varga: egyébként még olyan is van, hogy a korábban ott állott, régi, szép a környezetbe illő házat visszaépítik,legalább a homlokzat erejéig. Tudom,sok pénz kell hozzá,de annyi marhaságra jut pénz!

  Kornélia Földi Alexandra Fodor: sok ilyet láttam már! Szívmelengető, hogy az utókor ily módon tiszteleg az elődök tudása előtt, megőrizve a hagyományokat, építészeti-kulturális örökségünket!

  Olga Ocskó (ügyvédnő): én nem tudom ki tervezte ezeket a borzalmakat. Ti igen?

  Pál Sprájcer: ezek már névtelenek.

  Elemér Czékus: (egykori DÉLÉP főtechnológus) : nem igaz! Mindnek van, volt Tervezője!! (ÉS ami Fontos: MEGRENDELŐJE
  az ÉGő Aranynak is!! Az, hogy ronda vagy szép, egyéni ízlés, hangulat kedély állapot kérdése….

  Somi Béla: azért ezzel vitatkoznék: egy történelmi belvárosban felhúzni egy toronyházat…ezt nem nevezném kedélyállapot kérdésének.

  Olga Ocskó: Somi Bélával értek egyet. Egy -egy ilyen csúfság nem 3 napig csúfítja a várost hanem évtizedekig, rossz esetben évszázadokig. Ezeket valaki megtervezte, oda ahova, nem igaz, hogy nem látta a környéket! Valaki más, meg engedélyezte. Elvileg mindkettő ért a szakmájához. Legfeljebb vak volt mindkettő, legalábbis a szépre biztosan!

  Erzsébet Németi Limpekné: Igen. Itt kezdődik a gond, hogy “valaki más meg engedélyezte”… Emlékszem olyan esetre, talán még a jegyzőkönyv is meg van valahol egy irattárban, ahol a belvárosba tervezett épület építési engedélyét valami ilyesmivel utasították el, hogy „Elvtársnő ez kispolgári, túldíszített, nem illik a modern szocialista építészet irányvonalába.” és áttervezésre utasították az illetőt, aki inkább felmondott az akkori nagy tervezővállalatnál, de nem volt hajlandó rá. Persze többet a büdös életben nem bízták meg egy normális munkával, el kellett “menekülnie” a városból.

  Gáborné Hegedűs Bea: Borvendég Béla volt a tervező ha jól emlėkszem.

  Károly Ódry: igaz.

  Huhn Lajos: dupla ilyen magasra tervezték (mint ahogy az olajosházat is) csak hát közbeszólt az a fránya talaj…

  Rátkai Andor: inkább így fogalmaznék elkészült Szeged új rusnyasága, sajnos nem az egyetlen!

  György Pálfi: a sarokra épített torony miatt lett az Oskola utca Tisza felőli oldala, olyan mint az “ökörhugyozás”! – körzővel rajzolták össze az Akadémia épületével…és ezt Borvendég Béla saját szájából hallottam…(ezzel a szóval)

  eddig a diskurzus átemelve a közösségi fórumról

  Kedvelés

 3. SZÖGEDI SZOBORLOGIKA
  Firbás Zoltán

  A Rákóczi téren Nagy Imre és a Doni katonák emlékműve áll, miközben a Rákóczi szobor az Aradi vértanuk terén, ahol viszont nincs emlékhely a vértanuk számára. Kossuth szobra a Klauzál téren, Tisza Lajos szobra a Széchenyi téren, Mátyás király szobra a Stefánián, s nem a Mátyás téren áll. Az Ady téren az 56-osok emlékhelye van, Ady szobrunk a Dóm téri Emlékcsarnokban. Szent-Györgyi Albert nevét viselő utcában és téren nincs emléktáblája, viszont szobra számtalan helyen található, a legismertebb közülük a rektori hivatal lépcsőjén álló, s mindez a Dugonics téren van. Míg Szent-Györgyi az urbánus polgári világot reprezentálja, tőle pár lépésnyire áll a plebejus József Attila szobra.
  A lebontott Szegedi Vár körüli park és utca Stefánia hercegnő nevét viseli a Habsburg múltat idézően, a parkban ül Sissi márványba öntve, s tőle hangtávolságban Dankó Pista hegedűl neki. S ez a cigányszobor a Dózsa György utca elején áll, amelyben nincs Dózsa emlék, az csak a róla elnevezett iskola falán látható a Szent György téren.
  A Szent István téren nem az államalapító szobra áll, hanem a víztorony és a mérnökök szobra. Szent István szobra a Széchenyi téren. A fejű Klebelsberg- szobor nem a Dóm tér-Aradi téri épületegyüttes térségében látható. Sárkányölő Szent György szobra a Rerrich Béla téren, míg a Szent György téren csak egy szökőkút. Az Árpád téren egy élménygödör található az országzászló mellett.
  Juhász Gyula szobra a várost bombáztató Roosevelt elnökről elnevezett téren áll, amelynek nevét már rég törölni kellett volna onnan, s visszaállítani a Hal (Halpiac) tér nevet, s a témához kapcsolódó halászattörténeti képzőművészeti alkotásokat elhelyezni ott, amelyek itt-ott szétszórva vannak a városban, de nem a Tisza partján.
  A Radnóti Gimnázium bejáratánál a költő-házaspár szobra előtti térség Glattfelder Gyula püspök nevét viseli. Az újszegedi Liget nevét rendre a Habsburg időkre emlékeztetően Erzsébet ligetként írják. A Kálvária téren már régen nincs meg eredeti helyén a Kálvária.
  A Csillag tér sehogy sem utal semmilyen csillagra, s a Budapesti körút nem a főváros felé vezet. Soroljam még? – amúgy minden a logikusan a helyén van…..

  Kedvelés

 4. SZEGEDI ÉPÍTÉSI FOLYAMATOK 2018

  Rövidesen a végére érek teljes városi műemléki védettség földolgozásának tételesen, térképen, képválogatással.
  A jegyzékek alapján kiderült: vannak olyan védett tételek is, amelyeket már elbontottak, vagy értéktelenné téve átépítettek.
  Ugyanakkor olyan épületek maradtak ki a helyi védelemből amelyek ki vannak téve az ingatlanmaffiának.
  De vannak olyan magántulajdonban lévő, szerényen meghúzódó épületek is, amelyek nem védettek,
  de erre nincs szükség, mert a gazdájuk önerőből jó karban tartja őket.

  Megvalósult városi építkezések:

  volt Ruhagyári tömb főépület BP féle átépítése mint jó példa
  volt Tisza-parti gimi irodaházzá átépítse megvalósult
  Indóház tér térsége számos új társasházzal beépítve
  Moszkvai krt-Kálvária u sarok, volt szegényház szépen fölújítva
  Bolyai-Gutenberg sarki épület (Hitközséggel átellenben) fölújítva
  Dobó-Váradi u sarok napsugaras ház szép
  Fölsőváros, Csaba utcai napsugaras ház fölújítva, de üresen áll
  beüzemelt az öthalmi ELI kutatóközpont
  megépült a Budapesti út menti új nagybani piac pár éve
  Sándorfalvi út, volt MERKUR telep helyén napkollektor park létesült
  fölújították a tarjáni orvosi rendelőt (Bp-krt- Sólyom u. sarok)
  elkészült a dorozsmai új orvosi rendelő ( a kispiac mögött)
  Gergő-liget hullámtéri erdőpark rendben tartva (magán kezdeményezés)

  Folyamatban lévő építkezések:

  Cédrus lakópark építése kisebb lendülettel halad a Bakay utcában
  Lőtér lakópark épülget
  Kállay liget lakópark + Hársfa lakópark épül
  Béketelep melletti Öthalom lakópark lassan épül be
  a TRAM-TRAIN kapcsán megkezdődött a vágányfelújítás—Szeged- Rókus és Hmvhely között
  épül az egyházi ifjúsági sportcentrum a Dorozsmai úton
  elvileg indul az Etelka sori uszoda építése, elbontották az Etelka sori lőteret, garázssort
  folyamatban van a Maty-éri vizicentrum újabb továbbfejlesztése
  Kistisza u. a tiszaparti gimi mögötti jelentős részben átépült Neo-Bauhaus kinézetű társasházakkal
  még egy üres telek van az eklektikus volt hajósgazda ház mellett, az is be fog épülni
  Sóhordó utcában épp fölújítanak egy polgárházat
  Újszegeden átépítik a Torontál tér- Szent-Györgyi A. u sarki eklektikus épületet
  Öregrókuson, az Árvíz u végén, egy szintén öreg volt roma lakóház helyén új társasház épül
  Hajnóczy u- Bolyai sarkán régi polgárház átépítése folyamatban
  Bihari- Dankó P utca sarki öreg házat elbontották, helyén most Neo-Bauhaus ház épül
  Madách u.- Bocskai sarok beépítve
  Püspök u- volt parkoló telek beépítve, Mikszáth utcai front megoldatlan,
  terv már van elvi jóváhagyással újabb soklakásos garzonházra
  volt Damjanich katonai iskola épülete Alsóvároson, a vadaspark lakópark mellett
  BÁH részére fölújítva, hasznosítva
  számos ép. engedély már ki van adva társasházakra, Neo-Bauhaus épületek,
  de most már jönnek a nem-fekete-fehér kripták, lesznek köztük szürke és más árnyalatok is,
  sok esetben az elvi építési engedélytől eltérő dolgok valósulnak meg, s menteközben eltérnek a tervektől.

  Tervezett építések:

  a Tóth Péter palotát az RK. Egyház fogja fölújítani
  a Jogi Kar főépületét az Egyetem fogja fölújítani kupolástól
  a zenekonzervatórium –felújítását tervezik
  A Széchenyi téri bíróságra emeletet terveznek,
  még mindig nem elég a hely bíróknak, ügyészeknek
  a volt Bartók Műv Ház épületét átépítik, egyetemi elitkollégium lesz
  az Apáthy utcai paneles kollégiumot az Egyház el kívánja bontani
  a volt Gyevi temető helyén INTERSPAR áruház fog épülni, tulajdonosváltás volt
  Takaréktár u. 3 el lesz bontva, helyén új társasház épül
  Kazincy u 14. eklektikus polgárház, magántul, föl lesz újítva
  elkészült a Széchenyi tér átépítésének rendezési terve
  elvileg elindult az újszegedi Liget fölújítása- faállomány gyérítéssel
  Múzeum körüli Móra-park elhanyagolt, a szökőkút felújítása még mindig csak terv

  Bontások:

  a Liliom u sarki elbontott ház kapcsán még mindig megy a sumákolás, lásd:
  http://boldogasszonyhaz.hu/
  Öregrókuson, a Hunyadi téren bontják a volt IKV-s roma lakóházat
  Alsóváros, Máglya sor volt IKV-s szoc. bérház elbontva
  Vidra u- Szt. Mihály u sarok beépítetlen
  Szűcs u- Füredi sarok elbontva, beépítetlen

  Megoldatlanságok, pusztulatok:

  nincs megoldva az autóbusz pu.
  a Déli-Tisza híd nem épül még most sem
  félbemaradt irodaházépítés a volt textiltechnikum tömbjében
  kihasználatlan, avult belvárosi irodaházak sorsa rendezetlen
  Boszorkányszigeti kikötő kihasználatlan, föliszapolódott
  bajai úti repülőtőr fejlesztése megtorpant
  a Felső-Tisza parti stadion állapota leromlott
  az Árbóc utcai volt Alkotóház évtizede csak pusztul
  Hajós u- Liszt u sarki napsugaras ház pusztul
  a Sóhordó utcában a volt étterem épület hasznosítatlan, fölmerült,
  hogy a tulajdonos érétkesíti a régi polgárházat
  a nem használt újszegedi kerékpáros centrum épülete
  Újszeged, szabadtéri színpad pusztul
  a Kálvária tér park rendezetlensége
  a volt I-es kórház tömbje pusztul, hasznosítatlan
  a volt erőmű tömbje hasznosítatlan
  a volt Tisza teher pu területe- elbontatlan romhalam
  a volt újszegedi kendergyár üres területe- osztrák tulajdonban
  Újszeged, EKO-park (volt KISZ-tábor ) területe alulhasznosított
  Újszeged, Közép-kikötő sor-hullámtér Bertalan-híd- közötti volt Admiralitás területet pusztulat
  Újszeged, Közép-kikötő sor- Szent-Györgyi A. u-Bertalan híd közötti beépítelen telek ügye megoldatlan
  Alsóváros, volt Bem utcai utász laktanya- egyetemi keretben- hasznosítatlan területe
  Fölsőváros, minorita zárda épület felújításra vár
  Móraváros, Cserepes sori piac és térsége rendezetlen
  Kiskundorozsma, a bezárt nagybani piac területe rendezetlen

  pusztuló tavas térségek:
  a Keramit téglagyári tavak térsége, volt téglagyár egy szlum
  Bika- tó, Méntelepi- fehér-tó, Kábelgyári-tó rendezetelen

  Összeállította: Firbás Zoltán

  június 20.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s