175 éve született (Platzer) Palóczi Antal várostervező

Kevesen tudnak róla, szakmai pályájáról még kevesebben. Pedig az arra érdemes várostervezőket illető szakmai díj névadója (nem mellékesen: Kiss Lajos, egyesületünk tiszteletbeli elnöke is egyike a díjazottaknak). Palóczi Antal (1849-1927) a XX. század elején a városrendezés szaktekintélyének számított; ezt megelőzően pedig számos városrendezési tervet nyert meg; emellett szakoktatói és szakmai közírói munkássága is jelentős. Jellemzően Budapestre tervezett, ugyanakkor Arad, Brassó, Nagyszeben, Nyíregyháza, Pozsony vagy Sopron szabályozásához is készített terveket. A Pest-Buda c. lokálpatrióta szaklap emlékezik meg róla az évforduló kapcsán.

01 palóczi.jpg
Palóczi Antal fényképe (Forrás: pestbuda.hu, ill. Nemzeti Örökség Intézete, intezet.nori.gov.hu)

Kiemelések a cikkből (szerző: Bodó Péter).

“Mérnöki tanulmányait ….a pesti József Politechnikumban végezte. Diplomázása után itt maradt tanársegédnek, bár 1871-től már Királyi József Műegyetemnek nevezték. Öt éven keresztül tanított a Középítési Tanszéken Steindl Imre munkatársaként, ahonnan 1876-ban távozott. Három év tervezői munka után folytatta az oktatást, de már a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskolában, ahol 1879-től egészen 1900-ig foglalkoztatták mint az építészeti rajz tantárgy felelősét.”

“Mikor a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet 1892-ben pályázatot hirdetett a kerület központjában álló, de lebontásra ítélt hírhedt börtön, az Újépület telkének rendezésére, Palóczi a Tavaszodik jeligéjű tervével díjat is nyert.”

03 szabadság.jpg
Palóczi tervén látható, milyen szervesen illesztette volna be az Újépület telkét a városszövetbe (Forrás: pestbuda.hu, ill. Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye, 1892. 9. szám)

“Valójában két első helyezettet hirdettek, hiszen két tervet is vártak az indulóktól: az egyiket csupán a tér rendezésére, a másikat pedig a tágabb környezet utcahálózatának kialakítására kellett benyújtani. Palóczi az utóbbit nyerte meg. Bár a telket – melyen a későbbi Szabadság tér jött létre – ekkor még mindenki egészen sűrűn építette volna be, Palóczi átlós utakról is gondoskodott: az egyik az Országházzal teremtett volna vizuális és forgalmi kapcsolatot, a másik pedig a Ferenc József térrel, vagyis a mai Széchenyi István térrel.”

“Szaklapok hasábjain fejtette ki véleményét még az Országház előtti téren – vagyis a mai Kossuth téren – felállítandó szobrokról is, elsőként Andrássy Gyuláéról. Egyértelműnek gondolta, hogy a főbejárat elé nem helyezhető, hiszen akkor ferdén látszódna a forgalmas Alkotmány utcából nézve. Az épület déli homlokzata előtti teret javasolta, és végül valóban ide is került a volt miniszterelnök lovas szobra.”

05 Kispest.jpg
A kispesti munkástelep pályázatára készített szabályozási terve (Forrás: pestbuda.hu illetve Építő Ipar, 1908. 47. szám)

“A Kispest határában létesítendő munkástelepre meghirdetett pályázaton szintén az ő tervét találták a legjobbnak. A budapesti lakáshiány enyhítését Wekerle Sándor miniszterelnök személyesen is fontosnak tartotta, ő indítványozta létesítését, és ezért ma az ő nevét is viseli a telep. Az 1908-ban zajlott pályázatra Palóczi olyan tervet készített, melynek utcahálózata némileg a spontán kialakulás hatását kelti, és így remekül illik a természetközeli környezetbe.”

Bővebben lásd az eredeti cikket itt (pestbuda.hu).

175 éve született (Platzer) Palóczi Antal várostervező” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás