“Tanyák” reneszánsza? & “Ki” fejleszti a várost ?

Két fontos/izgalmas téma, két aktualitás, amelyekről a MUT honlapján olvashatunk.

I. Július 23-án megjelent a Magyar Urbanisztikai Társaság állásfoglalása az Országos Településrendezési és Építési Követelmények 2023. évi módosításáról és annak következményeiről ( lásd itt).

Az OTÉK módosítás újraértelmezi a tanya fogalmát; gyakorlatilag radikális liberalizációt jelent(het) a külterületi építési lehetőségekben. A zárójeles hozzátoldás ugyan arra utal, hogy ez a település döntésétől függő lehetőség; de mégis. Erről volt már szó itt, a honlapunkon, beleértve a jogszabályi ismertetést is.

A változtatás problematikájának lényegét írja le ez a két idézet az állásfoglalásból: “A kormányrendeleti szintű OTÉK 2023 tavasszal hatályba lépett módosítása kinyitotta annak lehetőségét, hogy nem beépítésre szánt, mezőgazdasági területen az eddigieknél lényegesen nagyobb mértékű beépítésekre sor kerüljön, sőt megtiltotta azt, hogy a helyi önkormányzatok az OTÉK-ban meghatározottnál szigorúbb szabályokat alkossanak. A beépítés a környezet – és így a termőföld – átalakításának a legerőteljesebb és a gyakorlatban irreverzibilis formája. Az, hogy minden 1500 és 10000 négyzetméter közötti terület potenciálisan jelentős mértékben beépíthetővé válik, jelentős termőföld veszteség lehetőségét hordozza” “Szükségtelennek, sőt a hazai tájak sajátosságainak megőrzése szempontjából károsnak tekinthető a tanyák építési lehetőségeit a hagyományosan tanyás térségeken kívül egyéb térségekre, tájakra is kiterjeszteni. Különösen problémásnak tartjuk a nagyvárosok, mindenekelőtt Budapest és a kedveltebb üdülőhelyek, mindenekelőtt a Balaton tágabb térségében a külterületi beépítések lehetőségének kinyitását, amely területeken már most is jelentős a nyomás a külterületi építkezésekre, (pl. a tájba helyezett villák építésére).

És itt egy összefoglaló megállapítás az állásfoglalásból: “A változtatás térben szétterülő települési formát támogatja: Ellentétben áll a terület-és településfejlesztés – tervezés (fenntarthatóságot célzó) urbanisztikai trendekkel”

II. A MUT meghirdette az évről évre hagyományos konferenciára szóló felhívást, XXIX. ORSZÁGOS URBANISZTIKAI KONFERENCIA 2023 – KI FEJLESZTI A VÁROST? címmel (a részletes program olvasható itt, az elérhető külön honlapon).

A konferencia társszervezője ezúttal a Hétfa Egyesület; sokatmondó alcíme: Érdekek, konfliktusok és együttműködések a terület- és városfejlesztésben. Időpont 2023. október 19. Helyszín: Budapest, Közszolgálati Egyetem. A délelőtti plenáris ülés előadói ismert személyiségek. Mint mindenkor, jelentkezés alapján lehetőség van előadások megtartására a délutáni szekcióüléseken (bővebben erről itt).

A konferencia hat fő tématerülete a következő:

Jelentős ingatlanfejlesztések hatásai a városok fejlődésére

Uniós fejlesztések tapasztalatai és az aktuális várakozások

Állami ösztönzők és kormányzati fejlesztések hatásai

Lakhatás és a lakásépítések városalakító szerepe

Várostérségek terjeszkedése, agglomerációs kiköltözés

Építőipari kilátások a városfejlesztésben

A nyitókép főleg az első témával kapcsolatos furcsa képzettársítás – nem kisrészt a másodikkal is -, egyben vízió: sajátos turisztikai táj Dél-Olaszországban, Puglia tartományban (saját fotó). Ez lehetett a minta?

Hozzászólás