A Magyar Építész Kamara nyilatkozata az ÉTDR tervezett módosításával kapcsolatban + egy magánvélemény

(Mottó helyett: Ez az urbanisztikai témájú írás nem feltétlenül tükrözi az Egyesület szakmai álláspontját; lehet egyetérteni vele vagy vitatni, akár gondolatban, akár hozzászólásban; erre is szolgál ez a honlap.)

Mélyen egyetértek! Szakmai véleményem, hogy ez a módosítás egy sajátos visszarendeződés lenne a kőkorszak felé (az internet nyilvánossága és más informatikai szolgáltatások korában). Minden szakmai szervezetnek tiltakoznia kellene! Az ÉTDR tájékoztató felülete megszüntetésével (mely visszamenőlegesen a teljes eddigi adatbázis megszűnését is jelenti) egy vívmányt törölnek el, a tervezett építési tevékenységek – persze korlátozott – nyilvánosságát. Az intézkedés nem csak a szomszéd-, és nem csak a szomszédban tervező érdeke ellen van. Most még minden lokálpatrióta, minden városlakó polgár tájékozódhat arról, mi fog épülni az utcájában, a településén (vagy bármely más településen), európai módra. Lehet, hogy ez a baj?

Nagy Imre (vállalom fenti kapcsolt véleményemet a MÉK alábbi nyilatkozatához, mely itt teljes szövegével szerepel)

“A Magyar Építész Kamara a sajtóból értesült arról, hogy előkészítés alatt áll egy olyan Kormányrendelet, amely módosítani kívánja a 312/2012. (XI.8.), valamint a 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendeletet, és amely tervezet már megtekinthető Magyarország Kormányának dokumentumtárában.

A tervezetet a Magyar Építész Kamara nem véleményezte, annak azon részével, amely megszünteti az ÉTDR általános felületén a mindenki számára elérhető tájékoztatást, nem ért egyet!

Ez a felület szolgált többek között arra, hogy egy adott ügyfél tájékozódhatott a vele szomszédos ingatlanon történő esetleges beruházásokról, egy potenciális ingatlanvásárló felmérhette az általa vásárolni kívánt ingatlan környezetének beépítési terveit, illetve ezen a felületen volt módja egy adott tervezőnek megismerni a tervezési munkája során, a tervezés helyszínével szomszédos ingatlanok tervezett fejlesztéseit, ez alapján volt módja megszerezni azokat az információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szomszédos ingatlan beépítését a jogszabályoknak megfelelően ábrázolni tudja az általa készítendő dokumentációban.

Fentieken túl különösen aggályosnak tartjuk azt a tervezetet is, hogy a rendelet hatálybalépésével az érintett felületen korábban adott tájékoztatások is elérhetetlenné válnak.

Ezen nyilvános, egyik érintett fél jogait sem sértő tájékozódási lehetőség megvonása hátrányosan érinti mind az ingatlantulajdonosokat, mind a reménybeli építtetőket, mind pedig a tervezőket, ezért szükségesnek tartjuk a jogszabálytervezet erre vonatkozó felülvizsgálatát!

2024. április 24.”

Nyitókép: a MÉK székházának bejárata, forrás mek.hu

A Magyar Építész Kamara nyilatkozata az ÉTDR tervezett módosításával kapcsolatban + egy magánvélemény” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. Mélyen egyetértek az előzőekben hozzászólókkal. Ez az új, mindenhez is értő építésügyi miniszterünk legújabb húzása. Az a rettenetes, hogy az építész kamara bevonása, meghallgatása, szakvélemény adása, ilyen horderejű jogszabály megszületése előtt fel sem merül a hivatalosságokban. Miért? A Magyar Építész Kamara súlytalan lenne? Mi történik a Várban a 60-as években megépült, sok zsürin átment, műemlékvédelmi alapelveknek megfelelt foghíjbeépítések ledózerolása kapcsán? Mi történik a Várnegyedben a Nemzeti Hauszman Program kapcsán? Tudomásom szerint a kamara tiltakozott minden esetben.

    (Ez utóbbi ugyan bennem vegyes érzelmeket kelt, mert bár sérti az alapvető műemlékvédelmi elveket, de a lengyelekre gondolok. Akik ugyanis a II. világháború után úgy döntöttek, hogy újból felépítik Varsó Óvárosát. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy vasbetonból nem ildomos műemlék, vagy védett, lerombolt épületeket világörökségi területen újjáépíteni, majd ráragasztani az akkori korra jellemző épületdíszeket, stílusól függően.)

    Kicsit eltávolodtam az ÉTDR-től.
    Vereska András (tiszteletbeli építész kamarai tag)

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás