“Regionális központok és várostervezés-fejlesztés” konferencia / Szeged, 2024. 05. 09. (a területfejlesztés 20 éve az EU-ban)

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. A 20 éves évforduló kapcsán érdemes áttekinteni az EU területfejlesztési politikájának gyakorlati megvalósulását, ezen belül kiemelten a hazai regionális központok (pólusvárosok) fejlesztési eredményeit és a terület-és településfejlesztési szakma hazai rendszerét. Ennek kapcsán fontos (újra)értékelni a hangsúlyváltásokat a város és térsége tervezésében-fejlesztésében; illetve érdemes átbeszélni a mai kihívásokat: települési-társadalmi folyamatok, város és térsége lakhatási viszonyok, városi épített környezet alakítása, közösségi tervezés, zöld átállás, globális hatások. A konferencia a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Földrajztudományi Tanszék szervezésével, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya, az MTA SZAB Földtudományi Szakbizottsága és a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont társszervezésével valósul meg.

PROGRAM

Dátum: 2024. május 09. (csütörtök) Helyszín: MTA SZAB székház Szeged, Somogyi utca 7.
8.30 – 9.00 Érkezés, regisztráció
9.00 – 9.15 Ünnepélyes megnyitó (díszterem): A konferenciát rendező szervezetek köszöntői, a konferencia célja: Kiss Lajos (DélUrbE tiszteletbeli elnöke, településtervező építész, ny. területi/állami főépítész, ), Dr. Kovács Zoltán (SZTE Gazdaság- és Földrajztudományi Tanszék), Dr. Salamin Géza (Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke)

PLENÁRIS ELŐADÁSOK (díszterem): Levezető elnök Körmendy Imre (várostervező építész, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos tanácsadója, a MUT örökös tiszteletbeli elnöke)
9.15 – 9.35 Dr. Szaló Péter (regionális tervező, volt területfejlesztési h. államtitkár, MUT elnökségi tag): A pólusváros program elvi háttere és gyakorlati megvalósulása
9.35 – 9.55 Dr. Salamin Géza (MUT elnök, egyetemi docens – Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és városfejlesztési tanszék): A területi és várostervezés mint szakma: európai összevetés
9.55 – 10.15 Dr. Kovács Zoltán: (az MTA rendes tagja, geográfus kutató, egyetemi tanár, tanszékvezető, SZTE Gazdaság-és Földrajztudományi Tanszék): Széttartó városi folyamatok, szegregáció, dzsentrifikáció: a településfejlesztés irányai
10.15 – 10.35 Nagy Imre (terület- és településtervező építész, DélUrbE elnök): Kellenek-e pólusvárosok/régióközpontok? És ha nem, miért mégis? – változó regionális politika, változó jövőkép

10.35 – 10.50 KÁVÉSZÜNET
PANELBESZÉLGETÉS 10.50 – 12.30 Bemutatkoznak a pólusvárosok/régióközpontok képviselői (díszterem): Pécs: Dr. Trócsányi András (tanszékvezető egyetemi docens, dékán, Pécsi Tudományegyetem), Debrecen: Prof. Dr. Kozma Gábor (regionális kutató, egyetemi tanszékvezető, dékánhelyettes, Debreceni Egyetem), Győr: Dr. Jóna László (regionális kutató, egyetemi adjunktus, Széchenyi István Egyetem), Miskolc: Siskáné Dr. Szilasi Beáta (egyetemi docens. intézeti tanszékvezető, Miskolci Egyetem), Székesfehérvár-Veszprém: Szépvölgyi Ákos (ügyvezető, Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség), Szeged: Takács Máté (településtervező építész, volt városi főépítész, DélUrbE).
(Lehetséges felvezető kérdések: hogyan látják saját városukat a hazai fejlesztéspolitika tükrében? Mik a megvalósult látványos projektek, illetve a meghiúsult, bár tervezett projektek?)
A beszélgetés moderátora Dr. Baráth Etele (regionális- és várostervező építész, volt Európa-ügyi miniszter, MKT szakosztályi elnök)

12.30 – 13.30 SZENDVICSEBÉD

SZEKCIÓELŐADÁSOK a DélUrbE, az MKT, a MUT, és az SZTE szervezésében két részletben, három teremben: 13.30 – 15.00 / KÁVÉSZÜNET / 15.15 – 16.45 (szekciónként ez eltérhet)

1. Szekció (SZTE HUN-REN): "Lakhatás, lakásépítés, lakáspiac Magyarországon” - hogyan formálta a politika a folyamatokat?"

A szekció célja, hogy a térségi ingatlanpiaci változásokat nyomon kövessük, a különböző folyamatok társadalmi – gazdasági és környezeti aspektusait feltárjuk. Várjuk az előadókat a lakhatás, szociális bérlakás szektor, a piaci lakásbérleti piacok (albérletek, rövidtávú bérleti piac), a lakás és nem lakáspiaci fejlesztések és azok hatásai témában. A szekciót nem szűkítjük le pusztán a városi térre, a tágabb szuburbanizációs (akár belső szuburbanizációs) folyamatok bemutatásának is teret engedünk. Nyitottak vagyunk a külföldi, elsősorban EU-s példák, az ott zajló folyamatokból levonható tanulságok irányába is.
Szekcióvezető: Dr. Nagy Gábor (regionális kutató, egyetemi docens, SZTE)

2. Szekció (SZTE Phoenix):  „Egyedül nem megy!”-  a közösségi alapú városi és térségi tervezés módszerei és gyakorlatai itthon és a nagyvilágban, a zöld átállás folyamatai 

A szekció célja, hogy olyan városfejlesztési és térségfejlesztési gyakorlatokat sorakoztassunk fel, melyek hozzájárulnak a demokrácia innovációjához, a gamifikáció és a digitalizáció terjedéséhez és egy egyenlőbb társadalom kialakulásához. A szekció témájához kapcsolódik az Európai Unió Zöld Megállapodásának az alterületeiről szóló témák bemutatása, a közlekedés, az energiagazdaság, az iparfejlesztés, a mezőgazdaság, klímaváltozás.
Szekcióvezető: Dr. Nagy Gyula (geográfus, egyetemi adjunktus, SZTE)

3. Szekció (DélUrbE):  „Településterv: az mi?” : a települési tervezés kihívásai a változó jogszabályi környezetben, változó klímában és a változó globális gazdaságban, különös tekintettel a pólusvárosokra és a társközpontokra  

A szekció célja, hogy bemutassa, érzékeltesse (tervi példákkal) az agglomerálódó hazai nagyvárosok és középvárosok speciális problémáit, amikkel az önkormányzatnak és az általa megbízott településtervezőknek számolni kell a tervezés során.
Szekcióvezető: Balogh Tünde (településtervező építész)

4. Szekció (DélUrbE): „Az épített környezet alakítása és a helyi értékvédelem: konfliktusok, problémák, eredmények a pólusvárosokban és a társközpontokban” 

A szekció célja, hogy érzékeltesse (példákkal) a hazai nagyvárosok és középvárosok speciális problémáit az építészeti örökségvédelem terén, az átalakuló városrészekben és a belvárosokban; illetve mutassa be az elért eredményeket.
Szekcióvezető: Pap Ádám (településtervező építész, műemléki szakértő)

5. Szekció (MUT): Területi és településtervezési kompetenciák a XXI. században

A szekció célja a területi- és településtervezés-fejlesztés gyakorlatában szükséges szakmai ismeretekről, képességekről való diskurzus folytatása. A vita alapját a Magyar Urbanisztikai Társaságnak a European Council of Spatial Planners (ECTP) európai irányelvei alapján kialakított kompetenciarendszer javaslata képezi. A szekcióban az urbanisztika gyakorlatát jól ismerő felkért előadók-hozzászólók fogalmazzák meg véleményüket, tapasztalataikat, miközben a jelenlévőket is szeretnénk bevonni a közös gondolkodásba. Ugyanakkor a témakörhöz kapcsolódó további előadók jelentkezését is várjuk. A szekcióban a szakmagyakorlók tapasztalatai szerint szükséges tudásokról, készségekről és a megfogalmazott irányelveknek a gyakorlatba való érvényesítési lehetőségeiről beszélgetünk.
Szekcióvezető: Dr. Salamin Géza (MUT elnök, egyetemi docens – Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és városfejlesztési tanszék)

6. Szekció (MKT):  „A városfejlesztés hangsúlyváltása az Európai Unióban”: 

A szekció célja az elmúlt 20 év kohéziós politikájának változása, a településfejlesztés felértékelődése és szabályozási kereteinek kialakulása. A területi és települési folyamatok elemzése, értékelése. Környezeti kihívások, társadalmi és települési reakciók.
Szekcióvezető: Dr. Baráth Etele regionális- és várostervező építész, volt Európa-ügyi miniszter, MKT szakosztályi elnök)

A konferencia regisztrációköteles!
Egy-egy szekció előadásra 15 perc áll a rendelkezésre (10 perc előadás +5 perc vita – szekciónként ez eltérhet)
Regisztrálás a konferenciára, illetve jelentkezés a szekcióelőadásra itt: https://forms.gle/JDyfbADmMEzsdSCWA

Nyitókép, illetve betoldott ábrák az országgyűlési határozatokkal elfogadott Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK, 2005) és Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK 2014) tervlapjai

Hozzászólás