A fenntartható városfejlesztés kritikai megközelítése

Bevezetés: az alábbi tanulmány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Miskolci Egyetem együttműködésében szervezett konferencia egyik elődásának írásos változata. A konferencia az ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 azonosító számú „Képzés a konvergencia régiókban lévő önkormányzatoknak” című EU-projekt keretében valósult meg dr. Csóka Gabriella szakmai vezető és dr. Tózsa István képzési tanácsadó irányításával. (Kiemelt kép forrás: foepiteszek.hu)

A fenntartható városfejlesztés kritikai megközelítése” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A településfejlesztés sokkal komolyabb fogalom annál, hogy az építészek kisajátíthassák. Példák sokasága mutatja, hogy a településfejlesztés nem azonosítható az épített környezet ügyeivel.
    Ezt a tényt igazolja a kritikai hangú cikk.
    Nem elég hangsúlyozni a multidiszciplinearitást, úgy is kellene élni, döntögetni!
    Igaz az ötletek, az elképzelések fontossága, ha hagyják ezek felszínre jutását.
    Rossz példák mutatják Szegeden is azt, ha az építészek ráülnek a folyamatra és figyelmen kívül hagyják pl. az árvíz elleni védelem, a közlekedés, a pénzügy, a gazdaság szempontjait.
    Nem szabad elfelejteni, hogy nem a cipészek rakták az Árpád térre az otromba nagyáruházat, nem ők romboltál le a szegedi Várat, nem ők csúfították el az Oskola utcát az árvíz előtti házak lerombolásával. Ki tudja, hogy a helyrehozás mikor és mennyiért érhető majd el.
    Így jár az, akinek még a település fogalmát külön definiálni kell.

    Kedvelés

Hozzászólás