Mi épült/szépült mostanában a régióban? – I. Csongrád város (Frissítve)

A fenti címmel új sorozatot indítunk az egyesületi honlapunkon, amely bemutatja egy-egy rövid  ismertetővel az elmúlt egy-két-három éves időszak terméseként a bemutatásra leginkább érdemesnek tartott városfejlesztési projektet, figyelemre méltó új vagy felújított épületet, vagy közteret – fotóval, vagy látványtervvel illusztrálva. Indításként Varga Júlia, Csongrád város főépítésze beszámolóját közöljük az urbanisztika iránt érdeklődőknek (valamennyi fotó készítője Révész Gábor: https://www.facebook.com/reveszgaborfotoi ).

Idővel így – reményeink szerint – látható lesz egy régiós összkép a nyilvánosság számára (a szerk.).

1. FELÚJÍTOTTÁK A SZENT VENDEL-SZOBROT (2021. szeptember) – Az országos örökségvédelem alatt álló Szent Vendel-szobor és baldachin felújítása összefogásból valósult meg, melynek avatóünnepségét szeptember 26-án tartották meg. A Csongrád és Felgyő közötti országút mellett már kétszázegy éve álló szakrális építményt a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szentelte fel.

RESTAURÁTOR : dr. Szemerey-Kis Balázs kőszobrász-restaurátor művész
KIVITELEZŐK :
BURKOLÁS: Újszászi Zoltán
KŐMŰVES MUNKÁK, VAKOLÁS : Laczkó Zsolt (Laczkó HUN-LAK Kft.)
FESTÉS : Donka Zoltán
MŰSZAKI ELLENŐR : Hajdú Tamás (H’Arch Építőipari, Kivitelező és Kereskedelmi Kft. )
EGYÉB FELÚJÍTÓK ÉS SEGÍTŐK : Murányi László, Czékus János, Héjja Testvérek Kft., Kádárné Solti Renáta, Larodo Kft., Máté Attila, Kozma Róbert, Kozma Imre, Góg János, Kanász-Nagy Klára, Nagy Gábor István, Palásti Róbert, Pozsár Klára, Vig Zoltán

2. ÚJ TORONYSÜVEGET KAPOTT A SZENT RÓKUS-TEMPLOM (2022. augusztus) – Kormányzati támogatásból újították fel a csongrádi Szent Rókus-templomot, aminek az 1973-ban megépített toronysüvegét május 26-án emelték le és egy ideiglenes tetőt kapott a belvárosi templom. A kivitelező betartotta ígéretét és augusztusra elkészült az új toronysüveg, amit augusztus 31-én emeltek a helyére. A régi toronysüveg keresztjét restaurálták, így tovább díszeleghet a Szent Rókus-templom tornyának csúcsán – a kereszt belseje egy időkapszulát rejt, amit feltehetően 1973-ban helyeztek el benne, azonban ezt már nem tudták kivenni, ugyanis ehhez teljesen szét kellett volna vágni a kiváló állapotban lévő csúcsgömböt. A toronyban elhelyeztek egy új időkapszulát is, így évtizedek múlva akár kettő kapszula tartalmát tanulmányozhatják a város leendő történészei.

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: Nagy Gábor (Procad-Plan Kft.)
TORONYÉPÍTÉS: Ócsai Sándor és családja (Ócsay Profi Templomtorony Kft.)
TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ: Berencsi Lajos
MŰSZAKI ELLENŐRZÉS: Nagyistók Imre Tibor
PROJEKTMENEDZSMENT: Kisvárdai László (Inter-Theta Bt.)

3. FELÚJÍTOTTÁK A BELVÁROSI SZENT RÓKUS-TEMPLOMOT (2023. március) A háromszáz éves Szent Rókus-templom felújítási munkálatai befejeződtek. Magyarország kormánya százötvenhat millió forintos támogatást adott a Nagyboldogasszony Plébániának a felújításra. A belvárosi templomban restaurálták a falfelületeket, a mennyezeti festményeket, a stáció képeket, valamint állagmegóvó tisztítást és konzerválást végeztek el a három darab faoltáron és azok festményein. A torony külső falazatát is javították, az óraszerkezet műholdas időszinkronizációt kapott. Az elektromos hálózatot is korszerűsítették, új díszcsillárt helyeztek el a templomban.

FALDIAGNOSZTIKA: Zádor Oszkár (Iso-Média Mérnökiroda Tervező Kft.)
FALSZIGETELÉS : DÉR Építő és Szigetelő Kft.
FAANYAGVÉDELMI SZAKÉRTÉS: Katona Bence (Fadoktor Mérnöki Iroda Kft.)
FESTÉS- ÉS FAOLTÁROK RESTAURÁLÁSA: Sztrakai Judit Éva, Marjai Zoltán (Művészhely Restaurátor Kft.)
HOMLOKZATFESTÉS: Kiss Lajos Zoltánné (RUSTY-KISS Kft.) 
VILLANYSZERELÉS: Bódis János (Ép-Ker ’97 Kft.)
TORONYÓRA FELÚJÍTÁS: Hanga Zsolt (Hanga Kft.)
MŰSZAKI ELLENŐRZÉS: Michailovits Árpád (COLE Kft.) Nagyistók Imre Tibor
PROJEKTMENEDZSMENT: Kisvárdai László (Inter-Theta Bt.)

4. FELÚJÍTOTTÁK A SZENT JÓZSEF-TEMPLOMOT (2022. október) Pályázati forrásból külső állagmegóváson esett át a piroskavárosi Szent József-templom és a plébániaépület.

FALSZIGETELÉS : DÉR Építő és Szigetelő Kft.
FESTÉS: Gombár Pál

5. A SÍRBÓL HOZTÁK VISSZA A VÍZILABDAMEDENCÉT (2022. november ) Az egykori járványtemető sírgödrében épült meg a Csongrád Városi Vízilabda Sportegyesület medencéje. Az egyesület és a helyi önkormányzat a Magyar Vízilabda Szövetséghez fordult azzal a kéréssel, hogy a TAO támogatásból egy kisebb (32×20 méteres vízfelületű) és nem fedett vízilabdamedencét építhessenek. A munkálatok 2021 áprilisában kezdődtek és 2022. szeptemberében fejeződtek be. Az egyesület nem mondott le teljesen a medence befedéséről, ezért a kivitelezővel elkészítettek egy alapozást egy leendő acélszerkezetes csarnoknak. A most átadott, mintegy 760 millió forintból megépült vízilabdamedence mellé egy konténeröltözőt is elhelyeztek még ebben az évben.

GENERÁL TERVEZŐ: GÉPÉPVILL Kft.
ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS: Brenyó Péter
ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZÉS: Tilcz Tamás
ELEKTROMOS TERVEZÉS (ERŐSÁRAM): Sztanó Bálint
ELEKTROMOS TERVEZÉS (GYENGEÁRAM): Felföldi Péter
TARTÓSZERKEZETI TERVEZÉS: Pászti-Tóth Gyula
TŰZVÉDELEMI TERVEZÉS: Garai Tamás
MEDENCETECHNOLÓGIA: Sallai Zoltán Mihály
KÖZMŰTERVEZÉS: dr. Ördögh József Ignác
MŰSZAKI ELLENŐRZÉS:
ÉPÍTÉSZET : Nagyistók Imre Tibor
ÉPÜLETGÉPÉSZET : Flach Attila (KATILLA Bt.)
ÉPÜLETVILLAMOSSÁG : Michailovits Árpád (COLE Kft.)  KIVITELEZŐ: Homlok Építő Zrt.
FELELŐS MŰSZAKI VEZETÉS :
ÉPÍTÉSZET : Pető György
ÉPÍTMÉNYGÉPÉSZET : Németh Balázs
ÉPÜLETVILLAMOSSÁG : Mell Tamás

6. ÚJ NÁDFEDELET KAPOTT NYOLC BELVÁROSI HALÁSZHÁZ (2022. november) Sikeres pályázatoknak (Teleki László Alapítvány- Népi Építészeti Program) köszönhetően Csongrád történelmi városrészében az Öregvár és az Ék utcában összesen nyolc halászház nádfedelét cserélték le. Az átadóünnepséget 2022. november 3-án tartották az Öregvár utcában. A mintegy harmincötmillió forintos beruházás kezdete lehet egy nagyobb felújítási programnak, ugyanis a helyi önkormányzat rendbe szeretné tenni az összes halászházat és azok környezetét, ezért folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket.

(Öregvár utca 52, Öregvár utca 56, Öregvár utca 58, Öregvár utca 60, Öregvár utca 55, Öregvár utca 51 melléképület, Ék utca 18, Ék utca 1.)
ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: Vesmásné Zákány Ildikó, György Anikó (Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft.)
KIVITELEZŐ:  Alexandra ’93 Gold Építőipari és Szolgáltató Kft.
FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ: Lengyel Csaba
MŰSZAKI ELLENŐR: György Anikó

7. ÚJ OKTATÁSI KÖZPONTOT ADTAK ÁT CSONGRÁDON (2023. május) – Az egykori csongrádi „Síp iskola” épületének felújítását és korszerűsítését Magyarország Kormánya több mint 2,4 milliárd forinttal támogatta. Az ország egyik legmodernebb oktatási intézményét május 26-án adták át.

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: Sári Architect Kft. 
KIVITELEZŐ (KONZORCIUMBAN): Dryvit Profi Kft. és Metalcom Zrt.
FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ : Dr. Szűcs Attila Tibor (Realcent Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – projektmenedzsmenti feladatok ellátásán belül)
MŰSZAKI ELLENŐR : Hajdú Tamás (H’Arch Építőipari, Kivitelező és Kereskedelmi Kft.)

8. ÁTADTÁK A CSONGRÁDI KÉZILABDA-MUNKACSARNOKOT (2024. február) – Sok éves várakozás után február 1-jén hivatalosan is átadták Csongrád új kézilabda-munkacsarnokát, ami 150 férőhelyes lelátót kapott. Az impozáns létesítmény a minden évben csodás látványt nyújtó csongrádi Holt-Tisza partján épült meg és a holtág korábbi saras sétánya ezen szakasza stabil térkőburkolatot kapott. Magyarország Kormánya mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatta a beruházást. A csongrádi csarnok több mint 1700 négyzetméter alapterületű, a küzdőtér csaknem 1000 négyzetmétert foglal el. A körülbelül hét és fél méter belmagasságú csarnok lelátóján mintegy 150 néző fér el. A létesítmény elsősorban az utánpótlás-nevelést szolgálja.

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: Tectum Art Építésziroda Kft.
ÉPÍTÉSZ VEZETŐ TERVEZŐ : Horváth Zoltán
KIVITELEZŐ: Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ: Bodrogi Ferenc

A híranyagot összeállította: Varga Júlia városi főépítész

Hozzászólás