Rozsdaövezeti lakásépítés

(Firbás Zoltán média-, és cikkajánló írása)

Mikor erről jöttek a hírek áprilisban, nekem is elsőre az jutott eszembe: hogyan lehet ezt a rozsdaövezeti lakésépítési támogatás ügyét egy kaptafára kezelni országosan?, kiragadva az adott település épített környezetéből, az oda vonatkozó helyi szabályozásból stb. 

Most fölfigyeltem a Kossuth Rádió  jún. 5-én reggel 7.30- tól elhangott stúdióbeszélgetésére, amelyben Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nagyjából erről a szemléletről beszélt, egy részét sikerült hallanom, itt lehet(ne) visszakeresni: https://mediaklikk.hu/kossuth/#

Részletek derültek ki a rozsdaövezeti kedvezményes lakásáfáról az elektronikus szaksajtóban (a kiemelések ideidézve):

portfolio.hu: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200527/ujabb-reszletek-derultek-ki-a-rozsdaovezeti-kedvezmenyes-lakasafarol-a-kormany-osszefoglalta-a-javaslatait-434152

“hozzák létre és rögzítsék a rozsdaövezeti akcióterületek fogalmát, ezeket az önkormányzatokkal egyeztetve konkretizálják, valamint azt is javasolja a kormány, hogy iktassák törvénybe, hogy az itt épülő új lakások után 5 százalék legyen az áfa. Ahol lehetséges az azonnali fejlesztések elkezdése, ott egyszerűsített eljárásra lenne szükség.” 

Magyar Építők: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/05/meghoztak-a-dontest-jon-az-5-szazalekos-rozsdaovezeti-lakasafa
“Az építőipari munkahelyek védelme is a projekt fő céljai között van, illetve az ingatlanpiac és a gazdaság erősödését várják az intézkedéstől. Felgyorsítják az engedélyezési eljárásokat is.

a rozsdamezős területeken épülő új lakások vásárlásának áfája 5 százalékra csökken és gyorsabb lesz az engedélyezés, az építkezések megvalósítása is.

A program célja az elérhető, megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építésének ösztönzése, építőipari munkahelyek teremtése és megmentése, valamint a lepusztult városi rozsdaövezeti területek megújítása.

A program részleteit egy szaktörvényben fektetik le, melyben

 • létrehozzák a barnamezős akcióterület fogalmát,
 • 5 százalékra csökkentik az itt épülő új lakások áfáját,
 • továbbra is áfamentes lesz a lakásbérlet,
 • és a kormányt felhatalmazzák, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban állapítsa meg a barnamezős akcióterületeknek minősülő konkrét városrészeket.

(kiemelt fotó: papa-ma.hu/ epitesijog.hu; ez utóbbi linken elérhető egy összefoglaló a jelenlegi jogi szabályozásról ill. fogalommeghatározásról a barnamezős területekre vonatkozóan; ebben szerepel a településrendezési eszközökben való rögzítés kötelezése – a szerk.)

Rozsdaövezeti lakásépítés” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ez lehet az a cikk, ahol a szükségszerű szakvélemények a hozzászólásokban fogalmazódnak meg. Az én néhány évtizedes tapasztalatom (lásd személyes vélemény) azt mondatja velem, hogy ez a fajta rozsdakezelés még nagyobb rozsdához vezet. Ha – az általam alkalmazott terminológia szerint megfogalmazva – kihagyjuk az alulról-felfelé tervezést (pl. az érintett területek, a területek szempontjából lényeges jelenlegi és jövőbeli funkciókra vonatkozóan), akkor egy nagy valószínűséggel torz, a települések jövője szempontjából igen terhes megoldás jön létre. Ez – ha tervezési módszertanokban gondolkodunk, találkozhattunk vele – sajnálatosan be is szokott következni. Természetesen mindezt mélyebb szakmai megközelítésben is ki tudom fejteni, de így keretezve ennyit szeretnék rögzíteni.

  Kedvelik 1 személy

 2. Magánvéleményem:
  Ambivalens érzéseim vannak ezzel az intézkedéssel. Nyilvánvalóan a lakásépítési piac újbóli felturbózásáról szól ez, egy szakmailag helyes elv (barnamezős területek rehabilitációja) preferálása mellett. 27% helyett 5%-os áfa olcsóbbítja a lakásárakat, növelheti a keresletet, legalább is átmenetileg. A nagybefektetők állami támogatással (újra) beindulhatnak, hurrá.
  A jelzett információk szerint felülírva az eddigieket, a Kormány nem várja meg a barnamezős területek településrendezési eszközökbe építését, hanem az önkormányzatokkal egyeztetve, maga állapítja meg azokat. Kérdés hogyan képzelhető ez el, talán úgy ahogy a Natura 2000 területek kijelölése történt (kormányrendelet mellékletében, helyrajzi számokkal)? Ez a településtervezés kiváltását jelentené, hiszen szakszerű felülvizsgálattal lehet komolyan eldönteni, mely rozsdaövezet alkalmas lakóterületnek, melyik más célra. Minimum főépítészi közreműködés előírására lenne szükség az önkormányzatokkal való egyeztetéshez, így a “szakmaiság” igénye teljesülhet. De az alapprobléma így is fennmarad, Egy ilyen metódussal készülő kormányrendelet már determinálná a további tervezést. amely mindenképp szükséges, hisz az érintett területek hatályos szabályozását módosítani kellene, a lakóterületté minősítés mellett építési előírások megállapításával, stb. Kivéve, ha a leendő kormányrendelet még ezt is tartalmazza (!).

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s