A magyarországi területfejlesztés értékelése

– egyéni értékelés lehetőségével –

Az Európai Bizottság nemrégiben megbízást adott egy tanulmányra, annak érdekében, hogy betekintést nyerjen a 2014–2020 közötti időszakban a területfejlesztés magyarországi tapasztalatairól, annak egyes elemeit értékelve. A tanulmányt a budapesti “HÉTFA” Kutatóintézet csapata készíti. A megbízás szerint a kutatás eredményeképp olyan ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyek hasznosak lehetnek a beavatkozások területi dimenziójának megtervezésében a jövőbeli programozási időszakban.

Rendkívül fontos ez, hiszen nem mindegy, hogy azok a bizonyos EU támogatások – amelyek szolgálnák tulajdonképpen deklaráltan a fejletlenebb régiók közelítését a fejlettebb európai régiókhoz – hogyan érvényesülnek a gyakorlatban; milyen hatékonysággal. Sokak számára nem is ismert, hogy az EU hivatalos honlapja bizonyos rendszerességgel tájékoztatja valamennyi tagállam polgárát, valamennyi nyelven, így magyarul is; tematikus térképeken is bemutatva a kohéziós mutatókat, a régiós adatsorok változását. Az eurostat adatok értékelésével leszűrhető, mennyire eredményesek, mennyire sikeresek a támogatások, pl. a visegrádi országokhoz vagy a környező régiókhoz képest. (A keserű tapasztalat az, hogy nemigen: a középmezőnyben és a hátsó sorokban kullogunk – elég tartósan). A készülő tanulmány nagyon tanulságos lehet, kimondhat eddig ki nem mondott megállapításokat, és az ok-okozati összefüggésekre is rávilágíthat. Ajánlott weboldal: https://ec.europa.eu/eurostat/web/regions/background

A kutatás része egy olyan interjúsorozat, melynek során – célzott megkeresésekkel élve – a tanulmány készítői célirányosan megfogalmazott kérdéseket intéztek a területi tervezésben jártas(nak tudott) szakembereknek. A válaszadás anonim módon történt. Az adott válaszokat a Kutatóintézet értékeli, összesíti, elemzi. Érzékeltetendő a kutatás konkrét tartalmát, érdemes a feltett kérdéseket áttekinteni:

1. Véleménye szerint milyen típusú fejlesztések segítenék elő a területi egyenlőtlenségek csökkentését Magyarországon? (Pl. a gazdasági, lakhatási, társadalmi folyamatok támogatása; infrastruktúra-beruházások; közszolgáltatások fejlesztése; helyi vonzerő növelése, stb.)

2. Véleménye szerint a dedikált területi operatív program segít a területi egyenlőtlenségek csökkentésében?

3. Hogy látja, a (pályázók közötti erős verseny helyetti) dedikált támogatások hogyan hatottak a megvalósuló területfejlesztési projektek minőségére és hatékonyságára?

4. Ön szerint milyen emberierőforrás-kapacitások állnak rendelkezésre helyi szinten a területfejlesztésben? (Akár a tervezés, akár a megvalósítás szintjén.)

5. Hogy látja, mik az erősségei és gyengeségei a megyék és megyei jogú városok kapcsolatának?

6. Hogy látja, mik az erősségei és gyengeségei a megyei jogú városok és a vidék kapcsolatának?

7. Véleménye szerint milyen jellegű tervezési és intézményi fejlesztésekre lenne szükség a területfejlesztésben?

A tanulmány publikálásáról majd hírt adunk, a kutatóintézet hozzájárulásával (ez a híradás is így történhetett). A fenti kérdésekre természetesen összetett válaszok adhatók, nem is várunk rá reagálást. E helyett – maradva az alaptémánál – olyan kérdésekre várunk választ, kedves olvasó, amelyre megadjuk az egyszerűen megfogalmazható válaszlehetőségeket. Az eredményt összesítjük és néhány nap múlva bemutatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s