“Talált pénz”: melyik ígérvényes projektünkre kellene fordítani?

A portfolio.hu friss híre, hogy a Kormány “talált” – mintegy 1000 milliárd forint plusz uniós forrást. Valójában ez nem többlet-támogatás, hanem a hanyatló forint és a felértékelődő EU-pénzek viszonyából fakad; azaz az árfolyamváltozásból és bizonyos elszámolási különbözet eredményeképp lehetséges ez. Bár elsőre képtelennek hangzik az inflálódó forint okozta nyereség, főleg laikusok számára, mégis van rá racionális magyarázat. Bővebben a portfolio.hu cikke fejti ki ezt részletesen. A cikk a pénztechnikai magyarázat mellett beszámol arról, hogy a Kormány a gazdaságvédelmi akcióterv plusz forrásának tekinti a “talált pénzt”. Az erről szóló kormányhatározat már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

“A Kormány a határozatával elfogadta a 2014-2020 programozási időszak operatív programjaiban az egyes prioritások – árfolyamváltozással és operatív program módosítással változtatott – indikatív támogatási keretösszegeit. Felhívta az európai uniós források felhasználásárt felelős minisztereket, valamint az államháztartásért felelős (pénzügy)minisztert, hogy gondoskodjanak megfelelő kötelezettségvállalásról a 2014-2020 programozási időszakban a Magyarország rendelkezésére álló európai uniós források teljes felhasználása érdekében. ” -olvasható a Közlönyben

A kötelezettségvállalásról való minisztériumi intézkedések egyszerűen fogalmazva új pályázati kiírásokat jelenthetnek, vagy a már meghirdetettek támogatási keretösszegének megemelését, az egyes operatív programokhoz kötődően. A határozat mellékletei tartalmazzák a megváltoztatott keretösszegeket. Az aktuális kormányzati döntés alkalom arra, hogy ránézzünk az EU 2014-2020 közötti konvergencia-forrásainak hazai felhasználására, ágazatok közti elosztási arányaira (lásd itt). Megfigyelhető, hogy a vidékfejlesztés mellett a terület és településfejlesztés operatív program jelentős szereppel bír, és többek közt a közlekedési ágazat is. Szakmailag értékelve, a “területiség” és a komplex szemlélet nem jellemző (ezek esetleges érvényesülése az operatív programokon belül a minisztériumokra van bízva). Nem véletlen ez. A hazai gondolkodás öröklött módon ágazati dominenciájú, e tekintetben is.

A mellékletben szereplő számokat tanulmányozva megállapítható, hogy az operatív programok keretösszege többségében el van költve, illetve papíron le van már kötve a támogatásra szánt pénzek döntő része. Ez természetes is, hiszen a költségvetési ciklus vége felé vagyunk. Ugyanakkor a “kötelezettségvállalási szükséglet” jelenti az egyes ágazatokban a még rendelkezésre álló forrásokat, amiket le kell kötni ez év december 31-ig támogatási szerződésekkel. Megállapítható, hogy szinte valamennyi ágazat részese (még) a pénzosztásnak valamilyen arányban, és van pl. külön keretösszeg a megyei jogú városok számára is.

Lehűtve a kedélyeket, valójában ez a pénzügyi manőverrel összejött elosztható forrás nagy része szinte már el van költve (vannak várományos támogatás-igények), mert a kormányhatározat szerint a támogatási igényeket ebben a sorrendben kell kielégíteni – a gazdaságvédelmi akcióterv keretében.

  1. a projektek végrehajtása során felmerült költségnövekmények támogatása,
  2. a közbeszerzéssel vagy feltételes közbeszerzéssel rendelkező projektek támogatása,
  3. a túljegyzett felhívások keretösszegének emelése,
  4. a tartaléklistákon szereplő projektek támogatása.

Egy játékos közvéleménykutatást megér a hír: mire csípnénk le a kb. 1000 Md forint “talált pénz”-ből leginkább? Hisz tudjuk, voltak eddig be nem teljesült ígérvények (!), szűkebb hazánkban a mi “tartaléklistánkon” is szerepelnek projektek. Alább lehet szavazni (két válasz is adható, az eredmények bemutatása néhány nap múlva).

“Talált pénz”: melyik ígérvényes projektünkre kellene fordítani?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s