Lakáspiac: jön a lejtő? – lehet tippelni!

“Szerinted mennyivel fognak csökkenni a lakásárak?” – kérdezi a portfolio.hu egy nemrégen megjelent cikkének címében. Tehát a csökkenés már bizonyosság!?

A cikk fölkínálja a lehetőséget: lehet szavazni, külön-külön a budapesti és a vidéki lakás-, és albérlet árak százalékos csökkenésének mértékéről.

Bár játékos dolog ez, mégis képet kaphatunk majd a szavazatok összegzése után (később hozzák nyilvánosságra) a Portfolio olvasóinak várakozásáról. Sőt, még jelenthet ez valami mást is: egyes kutatók szerint a várakozások befolyásolják a fejleményeket, esetünkben a piaci árakat is. A tőzsdén több mint valószínű így van, miért lenne ez a gazdasági ágazat kivétel.

Más szavakkal : a szavazás eredménye – különösen ha elég sokan szavaznak – közelítőleg “be fog jönni” valóságosan. Talán az lehet erre egy lehetséges magyarázat, hogy a szavazók az elképzelt magatartásukat vetítik bele a szavazáskor: vagyis hogy mennyiért lennének hajlandók pl. lakást/lakásbérletet vásárolni a közeljövő perspektívája ismeretében. És ez összegeződik (illetve ezen magatartások átlaga “jön ki”, a nagy számok törvénye szerint).

Ismeretes, hogy a lakásépítési boom nagyjából 2015-től kezdődött, és elég sokáig tartott. A múlt idő jogos. Már a tavalyi évben jelezték elemzők, hogy hamarosan a csúcsra fog érni. Hasonlóan írtunk erről itt korábban, a statisztikai adatok alakulása ismeretében. Aligha tagadható, hogy a piaci árakat a pozitív állami beavatkozás nyomta fel; és ez azzal jellemezhető, hogy a családtámogatási és lakásépítési kedvezmények folyamatos árnövekedéssel jártak: a befektetők, építési vállalkozók szép lassan beépítették a lakásárakba ezeket a kedvezményeket. Közelítőleg duplájára nőttek így öt-hat év alatt a bpesti lakásárak. Persze ez átlagos érték, bizonyos területi eltérésekkel nagy a szórás. A vidéki lakásáraknál, lakbéráraknál még nagyobbak a területi különbségek: a regionális centrumok jobb helyein az átlagos lakásár közelítette a fővárosi átlagot, egyes agglomerációs településeken hasonlóképpen (pl. Veresegyház). Viszont a periférikus helyzetű településeken egy-két jó havi bérért már simán lehetett lakást kapni, telekkel együtt. És mindez persze nagyban összefügg a belső népmozgalommal (oda-és elvándorlással).

Egyes elemzők szerint már nem is a lejtő kérdéses, hanem ennek meredeksége. A boom szükségszerű kivérzése mellett az állami támogatás részbeni csökkenése (áfa kedvezmény), a világjárvány megjelenése, ennek lehetséges elhúzódása, a gazdasági válság “ígérete”: mind-mind nyomnak a latban. Itt lehet szavazni.

Címlapkép forrása: Getty Images, portfolio, hu

Lakáspiac: jön a lejtő? – lehet tippelni!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Mondhatnám, ez kiszámítható (volt), hiszen már régóta látszott, hogy a kereslet-kínálat a lakáspiacon nincs egymással köszönő viszonyban. Ez az év volt az, amire koronavírus nélkül is számítottam, de a vírus “katalizátor” ebben is. A visszaesés mértéke nagyban függ a veszélyhelyzet végének alakulásától, így még tippelni sem merek. A portfolio.hu kérdéseire adott tippjeim minden esetben pesszimistábbak a nagy átlagnál. Na, majd meglátjuk (mondta a vak ember)! Sz.M.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s