Nemzeti Mintaterv Katalógus pályázat – eredményhirdetés

“Eredményt hirdettek a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 adatbázisának kialakítására kiírt országos ötletpályázaton. A három tervezési kategóriában – kockaházak átalakítása, kalákában megépíthető családi házak és korszerű technológiával épülő, okos otthonok – beérkezett 273 érvényes megoldásból 93 vázlatterv részesült megvételben.”… “A Katalógus családi ház tervadatbázisában magas építészeti minőségű, rögzített műszaki tartalmú, jogszabályoknak megfelelő, érthető és átlátható tervdokumentációk között böngészhetnek 2020-tól az építkezni vágyók. Az online, lakossági építkezéseket támogató rendszerben a kiszemelt ház tervéhez ingyenesen és gyorsan hozzájuthatnak az érdeklődők. A választást 3D épület-betekintés, különböző paraméterek szerinti kereshetőség és a tervekhez tartozó építési költség kalkulációk segítik, ami jelentős támogatást nyújthat az otthonteremtés előtt állóknak.” Bővebben lásd a Lechner Tudásközpont honlapján itt. Településeink arculatát kedvezően befolyásolni szándékozó Nemzeti Mintaterv Katalógust vázlattervi szinten már összeállították, a tervkereső itt érhető el: http://nmtk.lechnerkozpont.hu/tervek (kiemelt montázsfotó innen, figyelemfelhívó Kiss Lajos).

Nemzeti Mintaterv Katalógus pályázat – eredményhirdetés” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Köszönöm a tájékoztatást. Mintegy 40 évnyi időugrás, és máris a (számomra oly kedves) típusterves időkben érezhetem magam. Persze ezek a tervek valóban sokkal látványosabbak, mint elődeik voltak (amikből néhányat mi is elkövettünk). De a céljuk ugyan az, mint anno: legyen “kikímélve a tervező”. Akkor ez nekem nem volt lényeges szempont. Lehet, hogy most sem az?

  Kedvelés

  1. Nekem más a szempont.
   Élesen megkülönböztethető az akkori ajánlati terv (benne van a kifejezésben, hogy a szakma ajánlja és passz) és a “szocialista”, ill. mai típusterv (ami nemcsak ajánlás, mivel ehhez
   központi támogatási konstrukciók is tartóznak; ez egy “nyomulós” szisztéma). Amiben mi részt vettünk, az az előző kategória; készült a nyertes tervekkel egy kiadvány a fióknak és ennyi.
   Élesen megkülönböztethető az akkori kortól a mai kor, mert ugye a családi ház építéshez nem kell engedély; létezik viszont településképi vélemény ill. -bejelentés, de családi házra érdekes módon nem terjed ki. Bármelyik kiválasztott családi ház típus kontroll nélkül bármilyen környezetbe szabadon beilleszthető. Hiába a szándék, a rendszerhiba miatt ez kontraproduktív.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s