SZEGED A SZOBROK VÁROSA

A Szegedi Tükör júniusi számában Dombai Tünde írt (“hivatalos” közreműködőkkel készített interjúk formájában) Tóth Attila művészeti író Szegedi szobrok c. könyvéről. A nagyjelentőségű album – amely a városi tereket és épület térbelsőket, udvarokat ékítő köztéri szobrokat, térplasztikákat, domborműveket veszi számba – az 1993 évben készült hasonló anyag bővített és átszerkesztett kiadása, melyet Szeged város önkormányzata finanszírozott. A színes képekkel illusztrált kötet nem egyszerűen csak lajstromozza a szegedi szoborállományt: műelemzések mellett a térbeli helyzetet bemutató tematikus térképeket is tartalmaz, sőt művészettörténeti szótárt is.

A mai kordivatnak megfelelően, a szürke árnyalataival szerkesztett kötetet – a tavaly elhunyt szerző helyett – Aranyi Flóra grafikus és Zánthó Rita állította össze, és Apró Ferenc helytörténész lektorálta. Valamennyi szoborról színes fotó készült, Roboz István jóvoltából. Az album készítésében közreműködött egyesületi tagtársunk, Firbás Zoltán kartográfiai alkotó is, aki a nagyon hasznos térképi mellékleteket állította össze. Hozzájárulásával most e térképeket (eredeti színekkel, informatívabb tartalommal!) közreadjuk. Érdemes áttanulmányozni mindenkinek, elérhető itt.

Ide kívánkozik Firbás Zoltán – kissé szarkasztikus – írása:

“Szögedi szoborlogika

A Rákóczi téren Nagy Imre és a Doni katonák emlékműve áll, miközben a Rákóczi szobor az Aradi vértanuk terén, ahol viszont nincs emlékhely a vértanuk számára. Kossuth szobra a Klauzál téren, Tisza Lajos szobra a Széchenyi téren, Mátyás király szobra a Stefánián, s nem a Mátyás téren áll. Az Ady téren az 56-osok emlékhelye van, Ady szobrunk a Dóm téri Emlékcsarnokban. Szent-Györgyi Albert nevét viselő utcában és téren nincs emléktáblája, viszont szobra számtalan helyen található, a legismertebb közülük a rektori hivatal lépcsőjén álló, s mindez a Dugonics téren van. Míg Szent-Györgyi az urbánus polgári világot reprezentálja, tőle pár lépésnyire áll a pelebejus József Attila szobra.
A lebontott Szegedi Vár körüli park és utca Stefánia hercegnő nevét viseli a Habsburg múltat idézően, a parkban ül Sissi márványba öntve, s tőle hangtávolságban Dankó Pista hegedűl neki. S ez a cigányszobor a Dózsa György utca elején áll, amelyben nincs Dózsa emlék, az csak a róla elnevezet iskola falán látható a Szent György téren.
A Szent István téren nem az államalapító szobra áll, hanem a víztorony és a mérnökök szobra. Szent István szobra a Széchenyi téren. A PEZ figura fejű Klebelsberg- szobor nem a Dóm tér-Aradi téri épületegyüttes térségében látható. Sárkányölő Szent György szobra a Rerrich Béla téren, míg a Szent György téren csak egy szökőkút. Az Árpád téren egy élménygödör található az országzászló mellett.
Juhász Gyula szobra a várost bombáztató Roosevelt elnökről elnevezett téren áll, amelynek nevét már rég törölni kellett volna onnan, s visszaállítani a Hal (Halpiac) tér nevet, s a témához kapcsolódó halászattörténeti képzőművészeti alkotásokat elhelyezni ott, amelyek itt-ott szétszórva vannak a városban, de nem a Tisza partján.
A Radnóti Gimnázium bejáratánál a költő-házaspár szobra előtti térség Glattfelder Gyula püspök nevét viseli. Az újszegedi Liget nevét rendre a Habsburg időkre emlékeztetően Erzsébet ligetként írják. A Kálvária téren már régen nincs meg eredeti helyén a Kálvária.
A Csillag tér sehogy sem utal semmilyen csillagra, s a Budapesti körút nem a főváros felé vezet. Soroljam még? – amúgy minden a logikusan a helyén van…”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s