Látványos videó: A 76-ban átadott, 90-ben kiürített pécsi magasház bontása

25emesdomforrás: www.pecsistop.hu

“Sok kínlódás után 2016 tavaszán kezdték el bontani a pécsi Magasházat, mely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Közép-Európa legmagasabb lakatlan lakóépületeként.

A 80 méteres házat 1974 és 1976 között építették, 1989-re azonban az alkalmazott technológia hiánya miatt életveszélyessé vált, ezért mindenkit kiköltöztettek a 250 lakásos épületből. A Magasházat szóban már régóta bontották, a tényleges munka viszont csak idén márciusban indult meg, a ház pedig októberben tűnt el. A fél évig tartó bontást egy pécsi középiskolás diák végigfotózta, a részleteket pedig a Ghost House of Pécsen osztotta meg. Eszerint összesen 2261 képet lőtt, ezekhez 650 kilométert sétált, a fotózás maga 350, az utómunkák 80 órát vettek igénybe. A végeredmény pedig egy szuper timelapse-videó lett:” https://www.youtube.com/watch?v=fbPfary6VEE

Cikkajánló: Firbás Zoltán

A gyorsított felvételsorozat 15 nézőpontból mutatja a bontást (naponta 1 fotó készült mindenütt). Mondani sem kell, hogy a városkép minden nézőpontból napról napra szebb, mint volt! Ez felér egy urbanisztikai tanulmánnyal, az alkotó megérdemli, hogy nevesítsük: Imre Csaba. És az építés a 70-es évek közepén (egy kis retró): https://www.youtube.com/watch?v=h-BpSY3XstQ (a szerk.)

 

Látványos videó: A 76-ban átadott, 90-ben kiürített pécsi magasház bontása” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A retró videót, amely az építést idézi fel – igazi propagandafilm! – én raktam hozzá az eredeti cikkajánlóhoz. Igazán tanulságos látni, ahogy az akkori szupertechnológiával létesült 80 m-es! magasház milyen (egyébként mérnöki leleménnyel akkurátusan kiatalált) egyedi segédszerkezetekkel lett megvalósítva. Az utólagosan bebizonyosodott életveszélyt tudva (utánannéztem: korrodálódtak a pilléreknél alátámasztott födémelemeket tartó feszítővasak a csomópontokban az alkalmazott gyorsított kivitelezést lehetővé tevő gyorsan kötő tömítőanyag miatt) elborzasztóan tanulságos nézni a kivitelezésről szóló, immár horrorisztikusnak minősülő tudósítást. Kapcsolódó ajánlott bejegyzés – nem árt ezek után ilyen oldalról is utánagondolni – “Kell-e nekünk (mármint Budapestnek) magasház”?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s