Kell-e nekünk (Budapestre) új városnegyed? És kell-e felhőkarcoló?

magashaz-kopaszi-gatÉrdekes, megszívlelendő cikk, illetve páros interjú. Az írás az index.hu Urbanista blogjában jelent meg. Úgy született, hogy szerzője (Zubreczki Dávid) a MÉSZ-nek tett fel kérdéseket, a budapesti Kopaszi gátnál tervezett új városnegyed szükségességét, kialakítását megkérdőjelezve.

A dolog pikantériája, hogy a projekt egy 120 m-es magasházat (felhőkarcolót) is tartalmaz, amely a szaksajtóban megjelent infók szerint jóval meghaladja a szabályozási tervben megengedett építménymagasságot (70 m)!. A kérdésekre Varga Ötvös Béla városfejlesztő közgaszdász és Golda János építész, a MÉSZ alelnöke válaszolt, így kerekedett ki ebből a páros interjú.

Cikkajánló: Kiss Lajos, Nagy Imre

 

Reklámok

Kell-e nekünk (Budapestre) új városnegyed? És kell-e felhőkarcoló?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A kérdésfeltevés jogos, de nem egyszerűen (város)építészeti, még csak nem is városfejlesztési szempontból. Aki így áll hozzá, az köldöknézegető. Ez a projekt összecseng a nagyváradi regionális tudományos konferencián tartott előadásom (“Konvergencia helyett divergencia”) lényegi tartalmával, Mely sötét jövőt vizionál az ország térszerkezetét illetően, ha a területi folyamatokat értékeljük. A főváros növekedése, kártékony vízfejűsége (kirakatpolitíkából, sajátos érdekekből) a mindenkori Kormány által államilag támogatott; ez a projekt is erről szól (a CSOK-os jogszabályt piacellenesen kiigazították a fővárosi ingatlanbizniszek érdekében). Megjósolom: ez a Kormány – a lobbizások és összefonódások révén – támogatni fogja azt is, hogy kiemelt projekt legyen, pl. olimpiai létesítményként (olimpiai falu!) előléptetve. És törvényt hoz arról – mint a Városliget esetében tette – hogy ilyen minőségben a szabályozási terv nem érvényes.
  Jó lenne, ha a MUT is megnyilvánulna e kérdésben (vagy már megtette volna?); a Budapest Olimpiáról nem is szólva, áttekintve ennek negatív hatásait (hisz népszavazás lesz erről a fővárosban). Mindez nem lehet Budapest belügye.

  Kedvelés

  Válasz
 2. A 120 m magas felhőkarcoló sem egyszerűen építészeti, városépítészeti (várossziluett, stb.) kérdés, más problémák is vannak. Az a kamarai tag, aki a szakmai szabályokat megszegi, etikai vétséget követ el. Nem kamarai tag (pl. külföldi) szakmagyakorlóra etikai szabályok nem vonatkoznak, csak jogszabályok megsértése esetén vonhatók felelősségre. Ezért alkalmazott erre kapható dán tervezőt a projektiroda (számára fontos a felhőkarcoló, mint vonatkozási pont a várositérben); ilyen szempontból ne legyen támadható a projekt. Aztán a többi már csak kitartó lobbizás és marketing eredménye… A szakma pedig nem kiabál, ezt már lassan megszokjuk…A projekt egészének városépítészeti nagyszerűsége pedig túl van harsogva, jól ismert várostervezési elveket látunk.

  Kedvelés

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s