Kell-e nekünk (Budapestre) új városnegyed? És kell-e felhőkarcoló?

magashaz-kopaszi-gatÉrdekes, megszívlelendő cikk, illetve páros interjú. Az írás az index.hu Urbanista blogjában jelent meg. Úgy született, hogy szerzője (Zubreczki Dávid) a MÉSZ-nek tett fel kérdéseket, a budapesti Kopaszi gátnál tervezett új városnegyed szükségességét, kialakítását megkérdőjelezve.

A dolog pikantériája, hogy a projekt egy 120 m-es magasházat (felhőkarcolót) is tartalmaz, amely a szaksajtóban megjelent infók szerint jóval meghaladja a szabályozási tervben megengedett építménymagasságot (70 m)!. A kérdésekre Varga Ötvös Béla városfejlesztő közgaszdász és Golda János építész, a MÉSZ alelnöke válaszolt, így kerekedett ki ebből a páros interjú.

Cikkajánló: Kiss Lajos, Nagy Imre

 

Reklámok

Kell-e nekünk (Budapestre) új városnegyed? És kell-e felhőkarcoló?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A kérdésfeltevés jogos, de nem egyszerűen (város)építészeti, még csak nem is városfejlesztési szempontból. Aki így áll hozzá, az köldöknézegető. Ez a projekt összecseng a nagyváradi regionális tudományos konferencián tartott előadásom (“Konvergencia helyett divergencia”) lényegi tartalmával, Mely sötét jövőt vizionál az ország térszerkezetét illetően, ha a területi folyamatokat értékeljük. A főváros növekedése, kártékony vízfejűsége (kirakatpolitíkából, sajátos érdekekből) a mindenkori Kormány által államilag támogatott; ez a projekt is erről szól (a CSOK-os jogszabályt piacellenesen kiigazították a fővárosi ingatlanbizniszek érdekében). Megjósolom: ez a Kormány – a lobbizások és összefonódások révén – támogatni fogja azt is, hogy kiemelt projekt legyen, pl. olimpiai létesítményként (olimpiai falu!) előléptetve. És törvényt hoz arról – mint a Városliget esetében tette – hogy ilyen minőségben a szabályozási terv nem érvényes.
    Jó lenne, ha a MUT is megnyilvánulna e kérdésben (vagy már megtette volna?); a Budapest Olimpiáról nem is szólva, áttekintve ennek negatív hatásait (hisz népszavazás lesz erről a fővárosban). Mindez nem lehet Budapest belügye.

    Kedvelés

  2. A 120 m magas felhőkarcoló sem egyszerűen építészeti, városépítészeti (várossziluett, stb.) kérdés, más problémák is vannak. Az a kamarai tag, aki a szakmai szabályokat megszegi, etikai vétséget követ el. Nem kamarai tag (pl. külföldi) szakmagyakorlóra etikai szabályok nem vonatkoznak, csak jogszabályok megsértése esetén vonhatók felelősségre. Ezért alkalmazott erre kapható dán tervezőt a projektiroda (számára fontos a felhőkarcoló, mint vonatkozási pont a várositérben); ilyen szempontból ne legyen támadható a projekt. Aztán a többi már csak kitartó lobbizás és marketing eredménye… A szakma pedig nem kiabál, ezt már lassan megszokjuk…A projekt egészének városépítészeti nagyszerűsége pedig túl van harsogva, jól ismert várostervezési elveket látunk.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s